събота, 31 октомври 2015 г.

Челниците Onnight Geonaute 210 и Silva Trail Runner II

Сега малко за челниците Onnight Geonaute 210 и Silva Trail Runner II 
Имам навика, когато се чудя какво да взема от предлаганите на пазара неща, да си правя таблица с моделите, които съм харесал, и с основните им характеристики. По този начин имам прегледност и мога да направя лесна съпоставка между отделните модели. Така направих и с челниците. След като загубих някъде Petzl Tikkina-та си преди два месеца, реших да си потърся по-добро решение, тъй като имах намерение да си правя нощни тренировки из планината. Прегледах доста сайтове, форуми, магазини и в крайна сметка се спрях на няколко. Нямах определен бюджет, но и не можех да отделя много пари, затова бях отхвърлил Lupine и Led Lenser, които по мое мнение са най-доброто на световния пазар. Не бях стигнал още това ниво. Може би някой ден, когато имам спонсори...

Но тъй като в момента сам си се спонсорирам, стесних до Petzl, Silva, Geonaute и Black Diamond. Търсех модели между 20 и 70 лева. Основното изискване беше да са със самостоятелно отделение за батериите и да имат дълъг живот на същите. Оказа се почти невъзможно да се отговори на тези изисквания при този бюджет. При Petzl за този бюджет това е невъзможно поради това, че батериите са в самия челник. Освен това ми направи впечатление, че, колкото по-скъп е даден модел, това предполага по-силно светене, което пък скъсява автоматично живота на батериите. Освен разбира се, ако не са висок клас с големи акумулатори, които се зареждат дълго време. Аз исках да могат да работят с обикновени батерии АА или ААА, като евентуално да могат да се заменят с зареждащи такива NiMh или LiIon. Ако за тези пари можеше да са с някаква добра степен на защита от вода и прах, още по-добре.

Моделът на Black Diamond за съжаление отпадна, защото не беше със самостоятелно отделение за батериите, но неговите характеристики, освен водоустойчивостта, бяха доста близо до това, което търсех. Сложих линка към Декатлон, защото там е с най-ниска цена все още.
Всички модели на Petzl и Silva бяха по-далеч от психологическата граница, която си бях поставил за цената. Тогава трябваше да тръгвам за Германия и реших все пак да взема Onnight Geonaute 210. Купих го, но в последния момент се отказах да го взема с мен и го оставих да ме чака с касовата бележка, за да го върна в магазина. Тъкмо тогава Base Camp направиха петдневна отстъпка на всички артикули с много проценти заради рекорда на Дизела на Ком-Емине (жив и здрав да си, Кириле, за това). Така Silva-та падна до около 90 лева. Поръчах на съпругата ми да го вземе, защото аз вече щях да съм в Унгария примерно. След като се върнах, обаче се отказах да връщам декатлонския и го взех в Париж. В крайна сметка бях изненадан от въпросния челник Onnight Geonaute 210, който струва само 29 лева.


Въпреки възможността да го върна в 30-дневен срок, след голямо колебание не го направих. Реших, че не е зле да имам още един челник за всякакви случаи. Взех го в Париж именно за да го използвам по време на бягане, защото знаех, че през деня ще бъда ангажиран и единственото време за тренировки щеше да е късно вечер.

Предимствата на този челник са ниската цена, малкият размер, ниското тегло, допълнителният горен ремък, който по принцип не е монтиран в опаковката за по-голяма стабилност. Свободното закрепване на ябълковидна глава е удобно и светлината може да се насочва във всички посоки. Слабият режим е доста слаб, но за четене в палатка или намиране на нещо зад някой шкаф е повече от достатъчно. Силният режим е доволно добре при равни или познати терени без изненади. Батериите живеят доста дълго, макар да не мога да го потвърдя все още от опит.


Недостатъците са следните: отделението с батериите има лека, но обратна дъга спрямо овала на главата и при поставяне директно на главата е малко дискомфортно, защото контактната повърхност става твърде малка. Решението е да се носи денонощно, докато не се деформира костта на черепа спрямо дъгата на челника :))). Шегичка. За по кратко носене или с някаква шапка е поносимо. Слаба светлина като цяло дори и в силния режим и с още по-слаба периферия. Моделът има 3 режима на светене, които се превключват с последователно натискане на бутона отгоре. Натискането обаче може да измести светлината, защото самият модул с диодите се държи на една нефелна ябълчица, която по принцип е стегната, но при натискането на бутона, който се намира точно отгоре, с една ръка задължително се измества надолу или в друга произволна посока. Оказва се невъзможно, без да се рискува да се повреди по един или друг начин ремъкът, да се извади кутийката с батериите от него и да се постави във вътрешен джоб например. Устойчивостта на вода и прах също е сравнително ниска IPx4, което се отнася както за самия модул със светлината, така и за отделението с батериите. И май са това.

Другият челник има всички положителни качества на декатлонския, но без недостатъците. Шведите от Silva са се постарали да направят един доста добър челник, който може да се използва както от любители, така и от професионални състезатели. След бягането през нощта в дъжда обаче забелязах и при него някои недостатъци, които могат да се преглътнат заради отстъпката, с която го взех. Челникът при такива тежки условия е май малко слаб. Тези 140 лумена, които има, идват недостатъчни за мокри тежки терени лятото. Предполагам, че в снега би се представил доста по-добре. Давам си сметка обаче, че който и да е челник от дори високите класове вероятно щеше също да ме подразни поради още нещо - при мъгла, а дори и от парата при издишването се получава завеса, която блокира почти напълно виждането. Аз просто променях ъгъла на светене, за да избегна, колкото мога, този ефект. Но все пак предимствата на този челник са следните: много компактен светлинен модул с промяна на ъгъла на светене с леко завъртане нагоре или надолу, широка и удобна лента за главата с допълнителна силиконова лента от вътрешна страна за по-добро сцепление.


Бутонът отстрани се натиска сравнително лесно при включване и смяна на един от двата режима. За изключване бутонът трябва да се задържи за 2-3 секунди, като тогава челникът индикира състоянието на батериите, като светва слабо зелена светлина. Разбира се, когато ти е на главата, няма как да видиш дали свети зелено или не, понеже е доста слабичко.


Може да се вади отделението с батериите и да се поставя на топло под дрехите при студено време, за да се удължи времето за светене. Добра водо и прахо устойчивост - IPx6. Този челник освен това разполага със системата на Silva - Intelligent Light, което означава, че в центъра на виждането светлината е най-силна, но не за сметка на периферията. Светлинното петно встрани е достатъчно ярко и широко, но не дразнещо, за да има човек поглед и в по-тъмните участъци - нещо, което липсва при модела на Декатлон. При него яркото петно в средата доста рязко става по-тъмно само 50-60 см от центъра, т.е. осветява се добре само един по-тесен участък по пътеката и, за да има видимост, трябва да си обръщаш главата в съответната посока.
За съжаление и двата челника (за "декатлонския" съм сигурен) не притежават системата Constant Light, а Standart Light. Constant Light се състои в това, че електрониката, управляваща светодиодите позволява почти равномерно светене от начало до края на заряда на батериите, т.е. поддържа почти едно и също напрежение. Липсата на Constant Light обаче може да се компенсира донякъде с добри алкални батерии, които притежават подобни характеристики - напрежението пада рязко към края на заряда, а не плавно отначало. Мисля,че Standart Light по-скоро се отнася при използването на акумулаторни батерии, които имат точно такова поведение. Светлината е най-силна в началото, а после постепенно отслабва с падането на заряда и съответно на напрежението.

Общата ми оценка за двата челника е много добра за парите, които струват, но Silva-та ми се вижда малко скъп на нормална цена. И двата все пак си остават за ползване в по-непрофесионални среди, защото 140 лумена са малко, ако теренът е тежък или непознат. В този случай ще трябва да се разделите с поне 300-500 лв за висок клас Petzl или по-нисък на Led Lenser и Lupine.

Няма коментари:

Публикуване на коментар