сряда, 17 август 2016 г.

ASICS Gel FujiLyte

Понеже на Mizuno-то им дойдоха малко в повече над хиляда километра за по-малко от година, а и времето започна да се стопля, дойде ред за нови обувки. Заради променената техника на бягане си търсех такива без никакъв или със съвсем малък "дроп". Оказа се, че в България да си намериш такива обувки, е много трудно. Първо търсих Hoka One One, после Merrell, после Altra или Scetchers и в крайна сметка реших да заложа на сигурно и отидох до Runnig Zone (за кой ли път).

Наложи се да избирам между Newton и Asics. Изборът ми падна върху вторите заради комфорта, който имах с тях. Качих се и бягах на пътеката и с двата чифта, но издигaнето на ходилото в областта на пръстите беше малко притеснително. За Никола нещата стояха по друг начин: "Обуваш ги и те сами бягат :)!", но Гридин съвсем мъдро отсъди: "С които ти е по-удобно - недей да се чудиш!" Така и направих. Просто се качих пак на пътеката и си избрах Asics -a.


Първото впечатление от тази обувка е теглото. Много лека. Грайферите са една идея по-ниски, отколкото ми се искаше, но проблем със сцеплението не съм имал на всякакъв терен. Исках да са малко по-ситни (макар че трудно се чистят след дълго бягане по баирите), но те имат по-едри U-образни сегменти.


Размерът, който ми пасна най-добре, беше 44, като се има предвид, че Inov-8 са ми 43 и въпреки това за дълго бягане бяха супер. Почти целите са в мрежа и с проветряването няма проблем дори и при много топло време (е, разбира се, ако сте си сложили дебели чорапи, нищо няма ви спаси от уханието на развалено сирене). Обувката се води състезателна и производителите са гледали да спестят доста, за да я направят наистина лека. Ходилото е достатъчно високо, за да издържи и на по-груби и тежки терени. Това, което остана загадка, са отворите, които се образуват точно между гумата на подметката и долната част на мрежата.


Дали за да увеличат гъвкавостта, или отново да намалят теглото, не знам, но там се събира повече кал и други боклуци и се почиства по-трудно. Но се преживява, след като общото усещане е повече от добро.

Друг минус чисто визуално е странното дизайнерско решение за такъв висок клас обувки да ги направят в електриково жълто с черно и червено. Друга особеност на обувките е това, че са първите обувки, на които стелките са залепени за подметката. Това за някои може да е плюс, за други - минус. Лично аз го отчитам като минус, защото съм свикнал да си вадя стелките и да ги пера в пералнята, за да избегна гъбички и неприятни миризми. Но пък, от друга страна, по този начин е избегнато изместването на стелката по време на интензивни бягания по динамичен терен с бърза и рязка смяна на посоката при стъпване.

Последният недостатък на обувката се оказа бързото разлепване на гумените декоративни ленти от мрежата, които се намират и от двете страни и оформят логото на марката. Първо, след по-малко от 200 километра се появи (отлепването де) на едната обувка, и то само от едната страна, а след това се получи и на другата и от двете страни.


Тъй като все пак получих забележка от момчетата в магазина, че няма как да очаквам от състезателна обувка да има толкова дълъг живот, колкото останалите, та не очаквах да е нещо по-различно. Макар външният вид да пострада, реално това не се отрази на усещането по време на бягане. Подобно отлепване започна да се вижда и на носа отпред, но предполагам, че там ще мога лесно да си го залепя, а и след всичките коренища и камъни, които съм закачал, няма как да няма някакви повреди.

Общата ми оценка за обувката по шестобалната система е 5+. Мисля, че можеха още малко време да вложат в изпитанията на продукта и да се постараят да използват по-дълготрайни лепила. Редовната цена също може да се коментира, защото е като за обувка от висок клас, а продуктът е по-скоро среден, макар и състезателен. Ако трябва пак да избирам обаче, пак бих избрал тях без колебание. Почти не съм имал мазоли дори и след много дълго бягане. А това поне за мен е огромен плюс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар