сряда, 23 март 2016 г.

10 причини да започнете да се занимавате със спорт

Дортмунд (Германия) - необятния парк, в който бягах няколко пъти

Понеже в последно време стана модерно да се пишат и номерират разни неща, аз реших да не оставам назад от този тренд. Реших да се пуууусна по течението и да споделя някои неща.

Както казах, сега е много актуално да се пише в стил "5 грешки при избирането на пресни домати в магазина за тапети", "10 причини да бъдем последователи на Николай Бареков", "69 начина да стигнем до интелектуален оргазъм, слушайки поредната пайнерска хитова въздишка" и какво ли още не, което нечия болна глава би била в състояние да роди. Та ще ви нахвърлям моите 10 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ СЪС СПОРТ.

Не ми се иска да конкретизирам бягането, че да не стане като реклама, обаче да знаете, че това е най-непретенциозният спорт, който аз познавам. Може да се практикува по всяко време - ракиено, почивненско, студено, топло, свинско, винско, празнично, делнично. Също така почти навсякъде, дори в театъра, особено ако ви подгони охраната, тъкмо когато сте хванали завесата, за да си изтриете носа, защото нямате мокри кърпички в момента, но пък сте културни. :))

Малко се отклоних с това бягане. Та за спорта ми беше думата. То и това стана модерно - да спортуваш. Особено го забелязвам при свои приятели и колеги, които ходят "да ритат" по разни игрища, нароили се като хавлии по плажа в Слънчев бряг. Е, малко са по-големи от хавлиите, но цените май са същите, а и все пак можеш да играеш футбол, да си подобряваш социалните контакти и в крайна сметка да завършиш вечерта в близката кръчма с бира в ръка и спорове за това дали Юнайтед може да вземе купата без Алекс или не.

Всичко вече е модерно: йога, фитнес, кросфит, таебо, пилатес, кикбокс, бокс, мокс..., ммм това беше тръбен ключ май. Всеки си има причина да бъде модерен, т.е. да спортува. А в спорта няма наистина нищо лошо. Нито трудно. Освен избирането на спортен часовник за тренировките, предполагам. Разбира се, ако искаш резултати, трябва да се поизпотиш няколко десетки, стотици или хиляди пъти. Да поизтъркаш малко обувки, да получиш малко мазоли и някоя и друга травма. И те, резултатите, няма да се забавят много и отново, разбира се, ако не ги спре някой мързел или пък въглехидратна диета със сладки пасти от "Неделя". Аз затова и избрах бягането, че сигурно освен всичко друго е и най-мързеливият спорт, пък аз съм си мързелив.

Можеш да бягаш много или малко. Можеш даже да не бягаш изобщо. Можеш да се правиш, че бягаш и да използваш почивките си, за да се запознаваш с хубави бегачки из парковете. :))) Каквито и да са причините, за да решите да се занимавате със спорт, в крайна сметка резултатът ще е положителен във всички случаи. Резултатът, на който можете да се радвате с години, най-малко поради това, че спортът подобрява здравето, почти колкото свекървата - душевния мир на жената.

Шегата настрана. Спортът е начин да промените не само тялото си, но и съзнанието си. Всеки, който се занимава сериозно с това, знае за какво говоря. Особено това се отнася за спортовете, които се практикуват на открито и по-специално в планината. Казвам го от личен опит. Разширяването на съзнанието е неизбежно, особено ако тренирате като истински атлети, но без да изпадате в крайности, към които аз самият съм доста предразположен. Но не съжалявам. Опитът, който трупам, е безценен. Не е нужно обаче нищо от това, за да решите да се занимавате със спорт. Всеки има причини да го прави. Аз имам поне дузина. Коя от коя по-хубави и важни. По-важно е обаче вие да си намерите такива. И ако след всичко дотук все още не сте излезли навън, значи трябва да го прочетете пак. Ще завърша с десетте причини да започнете да спортувате.

1.................................
2.................................
3.................................
4.................................
5.................................
6.................................
7.................................
8.................................
9.................................
10...............................

Напишете си ги. Измислете си ги. Прочетете ги отнякъде. Питайте някой, който го прави, защо го прави. Знам, че по-мързеливите ще измислят по-лесно 10 причини защо не може да се занимават със спорт. Повярвайте ми - аз също мога. Но моят път е друг. Променете и вие вашия. Никога няма да съжалявате. Нужна е само една стъпка. Първата. :)

Алея от същия парк в Дортмунд (Германия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар